Aziz Nikolaos

(MS270-MS343) 

#NoelBaba karakterinin ilham kaynağı olan Hristiyan aziz ve piskopos.
M.S. 15 Mart 250 yılında Likia’nın Patara ilçesinde dünyaya geldi. (Bugün Antalya/Demre) Ailenin tek çocuğu idi. Ebeveynleri dindar ve mali yönden oldukça iyi durumdaydılar. Oldukça küçük bir yaştayken, ebeveynleri kısa aralıklarla vefat etti ve öksüz kaldı. Örnek ve temiz hayatı, karakteri, davranışları, uysallığı ve alçak gönüllülüğü yaşadığı yerde onu çok ünlü yaptı. O zamanlarda, amcası Likia’da başpapazdı ve onun da adı Nikolaos’tu. Aziz Nikolaos büyüdüğünde, amcası onu kilise hizmetine davet etti daha sonra papaz oldu.

Ailesinden kalan servetle bencil bir hayat sürmek yerine muhtaç insanlara yardım etti. Servetini satıp, elde ettiği tüm parayı başta çocuklar olmak üzere zayıf ve fakir olanların ihtiyaçlarını karşılamak için harcadı.

Ona Noel Baba karakterini kazandıran rivayet şuydu; Patara’da çok zengin bir adam yaşıyordu, üç genç kızı vardı. Bir gün iflas yaşadı ve fakirliği o kadar arttı ki, artık dayanılmaz oldu. Tekrar para kazanmak için kızlarını satmayı planladı. Bu durum Nikolaos’ın kulağına gitti. Bir gece kimsenin etrafta olmadığı bir anda, açık bulduğu pencereden içi para dolu mendili odanın içine attı. Sabah parayı bulan baba bu parayla büyük kızına talip olan şehrin zenginlerinden biriyle kızını aynı gün evlendirdi. Kalan paraları da kızına çeyiz olarak verdi. Evliliği duyan Nikolaos aynı şeyi ortanca kız için de yaptı, onun da evlenmesini sağladı. Küçük kız için yardım bırakmaya gittiğinde pencereyi kapalı buldu ve para kesesini bacadan içeri attı (bu hikaye çok farklı şekillerde anlatılsa da en kabul göreni bu duruyor).

Denizcilerin Azizi olarak da bilinen Nikolaos’ın, denizcilere yardım ettiği ve onları denizdeki birçok tehlikeden koruduğuna inanılır. Bu yüzden gemilerin, teknelerin ve kayıkların çoğuna onun adı verilir ve fırtınalı bir denizde kaldıklarında “Aziz Nikolaos, dümene geç” denir.

Aziz Nikolaos M.S. 6 Aralık 330 yılında öldü, (6 Aralık günü Hristiyanlar tarafından anma günü olarak kutlanır)Myra'lılar onun adına bir kilise inşa ederek içindeki lahite gömdü, Haçlı Seferleri sırasında 20 Nisan 1087'de Aziz Nikolas'ın kemikleri Antalya’dan çalındı ve İtalya/Bari'ye götürdü. Geride kalmış bir kısım kemik ise bugün Antalya Müzesi'nde muhafaza ediliyor.

Gelelim bu din adamının günümüz Noel Baba şekline bürünmesine; Antalya’dan kemikleri çalındıktan sonra ünü Avrupa’ya yayılan Nikolaos’ın yüzünü güldüren, kıyafet zevkini değiştiren, biraz da şişmanlatan ve günümüzdeki halini şekillendiren ilk isim Amerikalı karikatürist Thomas Nast. 1863 tarihinde Nast, Harper’s Weekly isimli dergi için Noel Baba temalı çizimler yaptı. Thomas Nast Noel Baba‘yı dünyevi zevkleri olan bir figür olarak çizdi. Bu çizimler kilisenin desteklediği bir din insanının üzerinden yapılan başkaldırı gibiydi. Nast bu çizimleri ile Noel Baba‘yı Amerikan kültürüne yerleştirdi.Bu çizimlerden sonra ün kazanan Noel Baba ticarileşmeye başladı. Dünyanın en çok tüketilen içeceği olan Coca Cola, Noel Baba figürünü reklamlarında kullanmaya karar verdi. 1931 yılında ressam Haddon Sundblom, Coca Cola reklamları için yeni bir Noel Baba yarattı. Bu yeni figürde Aziz Nicholas‘ın sahip olduğu özellikler görüntü itibari ile değişmişti. Noel Baba artık beyaz sakallı, kırmızı kıyafetli, siyah kemerli, şapkalı, güler yüzlü, sevecen ve çocuklara düşkün özelliklere sahipti. Bu çizimle birlikte günümüzdeki son halini aldı. Bugün hâlâ kemikleri evine geri getirilmeye çalışılıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar