Cahide Sonku

(1919-1981) 

Türk sinemasının ilk kadın film yönetmeni ve ilk kadın yıldızıdır.
27/12/1919’da Yemen'de doğdu. Ailesi ile birlikte Yemen'den İstanbul'a gelip, babası evlerini terkedince Cahide ve annesi, kendilerini bir anda yoksulluğun içinde buldu.
Önce Halkevleri Tiyatrosu,16 yaşında Darülbedayi'ye (Osmanlıdaki ilk konservatuvar ) girdi, zamanla İstanbul Şehir Tiyatroları'nın gözde oyuncularından oldu. Muhsin Ertuğrul döneminin önemli isimlerindendir.

Oynadığı bir oyunda Muhsin Ertuğrul'un ondaki yeteneği ve güzelliği fark etmesi üzerine Şehir Tiyatroları'nda çalışmaya başladı. Sonraki yıl 1933 yılında Muhsin Ertuğrul'un rejisörlüğünü yaptığı 'Söz Bir Allah Bir' adlı filmle sinemaya geçer. 1935'de çekilen ve Türk Sinema Tarihine "İlk köy filmi" olarak geçen "Bataklı Damın Kızı Aysel" filmi, Cahide Sonku'ya, Türk sinemasının ilk "star" oyuncusu unvanını getirir.
1949 yılında oynadığı 'Fedakar Ana' filmi sırasında yönetmen Seyfi Havaeri rahatsızlanınca, filmi Cahide Sonku tamamladı. Ve ondan itibaren de hem oyuncu hem de yönetmen olarak filmlere imzasını atmaya başladı.

Bu filmden sonra 1950 yılında kendi yapım şirketi Sonku Film'i kurdu. Yıldız Dergisinin 1951 yılında açtığı yarışmada Vatan ve Namık Kemal "En İyi Film", Cahide Sonku da "En İyi Kadın Oyuncu" seçildi.
O da dönemin en meşhur oyuncularından, Talat Ertemel ile 1937 yılında evlendi fakat evlilik uzun sürmedi. Daha sonra zengin işadamı İhsan Doruk'la evlendi ve şaşalı bir hayat yaşanmaya başladı. (Ayakkabısından şampanya içirten kadın denir) Kızı Ender'in doğumundan bir müddet sonra boşandılar.

Beklenmeyen son, "Beklenen Şarkı" filmi ile geldi. Zeki Müren'in yükselişine karşın bu filmden kazanılan başarı ve ün, onun için sonun başlangıcı oldu. Şirketi'nin, 1963 yılında bir yangın sonucu - bir söylentiye göre kundaklanması sonucu- tüm filmleri yanan ve servetini yitiren Sonku, alkole bağımlı oldu, hayatının geri kalan kısmında kısa bir süre tiyatroda kaldı ama ayrıldı, teklifler kesildi, farklı işlerde çalıştı.
Son zamanlarını parasızlıktan ispirto içerek geçirdi, 18/03/1981’de öldü.

Yorumlar

Popüler Yayınlar