Charlie Chaplin
(1889-1977)
Sinema yönetmeni, oyuncu, yazar, film müziği bestecisi, kurgucu ve komedyen. Yarattığı "Şarlo" karakteri ile özdeşleşmiştir.
1889'da Londra'da sirkte oyuncu olarak çalışan bir ailenin ferdi olarak doğdu.Londra'nın fakir bölgelerinden birinde doğup büyüyen ve 1910'da ABD'ye yerleşti.
Charlie 1913'den itibaren önceleri kısa metrajlı filmlerde rol aldı. O dönemde başlayan oyunculuk kariyerine, 1917'den itibaren oyuncu, senarist ve yönetmen olarak birçok filme imza attı.
1919'da United Artists isimli film şirketini kurarak birçok filmin çekimine öncülük etti. Filmlerinde mim sanatının öğelerini ustaca kullanması, duygusallığı ve sakarca hareketleri onu sinemanın ekol ismi haline getirdi. Şarlo tiplemesi birçok komedyene esin kaynağı oldu.
Yarattığı 'modern palyaço' Şarlo ile dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanların hayranlığını toplamasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik olarak başlatılan karalama kampanyası; kendisinden bir hayli genç olan kadınlarla yaptığı dört ayrı evlilik, bir dönem kendisine açılan babalık davası, The Immigrant filminde bir ABD memurunu tekmelediği sahne ve son olarak 'Altına Hücum' filmindeki bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olayların etkisiyle Chaplin'in ABD'ye girmesi yasaklandı. Bunun üzerine karısı ve çocuklarıyla birlikte hayatının sonuna kadar yaşayacağı İsviçre'ye yerleşen Chaplin, ancak 1972 yılında Oscar Özel Ödülü'nü almak için yıllar sonra ABD'ye geri döndü.
Takip eden yılda City Lights adlı filme bir kez daha Oscar ödülünü kazanmıştır. 1975 yılında 86 yaşında iken İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şovalye ünvanına layık görülmüştür.
1952'de İsviçre'ye yerleşen Chaplin 1966'da Hong Kong'lu Kontes (A Countess from Hong Kong) filminin yönetmenliğini yapıp sinema dünyasına veda etti. 1964'de My Autobiography (Yaşamım) isimli eserinde hayatını anlatan Şarlo 25 Aralık 1977 yılında İsviçre'de 88 yaşındayken hayata uykusunda veda etti.
Yorumlar
Yorum Gönder