Hürrem Sultan


(1502-1558)

Kanuni Sultan Süleyman'ın nikahlı eşi, sonraki padişah II. Selim'in annesi, Haseki Sultan, Kadınlar Saltanatı'nın öncüsü.
Tam adı Alexandra Anastasia La Rossa. 1502-04? yılında Rutenya'da (Ukrayna) doğdu. 1520'de 14 yaşındayken Tatar akıncılar tarafından kaçırılıp Kırım Hanı'nın himayesine girdi ve Osmanlı sarayına sunuldu.

Kısa sürede güzelliği ve zekası ile sivrilerek padişahın gözdeleri arasına girmeyi başardı. Saray hiyerarşisindeki önlenemez yükselişi, Padişahın gözde cariyesi Mahidevran Sultan’ın tepkisini çekti. Mahidevran ile Hürrem arasında gerçekleşen bir kavganın sonucunda Hürrem Sultan’ın kötü bir şekilde dövülmesi Sultan Süleyman’ın gazabının Mahidevran Sultan’a yönelmesine yol açtı ve Şehzade Mustafa ile birlikte Manisa'ya yollandı.

En büyük rakibinin sürgüne yollanması, Hürrem’in otoritesinin daha da artmasına yol açtı. Kanuni’den sonra tahta çıkmasına kesin gözüyle bakılan Mustafa’nın, Kanuni tarafından Yeniçerilerle birlik olup kendisine karşı bir darbe planladığı düşünülerek öldürülmesi üzerine, Mahidevran Sultan Bursa’ya kapandı ve Kanuni ile Hürrem’in birlikteliği daha ileri bir boyut kazandı. Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem’i köleliktan azad etti ve kendisiyle nikah kıyarak resmen evlendi. Bu birliktelikten Kanuni’ye 5 şehzade ve 1 sultan veren Hürrem, Valide Sultan'ın da (Ayşe Hafsa Sultan) ölümü ile otoritesini sarayın iç işleri kadar dış işlerini de etkilemek için kullanmaya başladı ve önünde kimse duramadı. Yabancı kral ve kraliçeler ile görüştü, mektuplaştı.

Bu dönemde Ruslar ve Lehler’le iyi ilişkiler içerisine giren Kanuni, Hürrem’in de desteklemesiyle İran üzerindeki baskılarını arttırarak savaş politikasını doğudan yana kullandı. Bir yandan da hayır işleri için büyük bir çaba harcayan Hürrem Sultan, hala ülkemizde kesintisiz hizmet vermekte olan en eski hastane Haseki Külliyesi ve Ayasofya Camii’nde kurulan, karnı aç olan herkesin yemek yemesi için açık dev bir mutfak gibi pek çok sosyal hizmet ve yardıma imzasını attı.
18 Nisan 1558 yılında Kanuni'den 8 yıl önce hayata gözlerini yumdu (sebebi sıtma, yüksek ateş ya da kulunç) ve Süleymaniye Camii'nde kendisi için yapılan külliyeye gömüldü.


Yorumlar

Popüler Yayınlar