Martin Luther King

(1929-1968) 

Irksal eşitlik ve siyah vatandaşların eşit vatandaşlık hakları için yaptığı eylemlerle Amerika’da Medeni Haklar Yasası‘nın çıkmasını sağlamış Baptist, düşünce ve fikir adamı. Nobel Barış Ödülü sahibi.
15 Ocak1929’da Atlanta şehrinde doğdu, köklü bir din tahsili gördü. 1951’de Chester’daki Crozer İlâhiyât Okulunu bitirdi. Boston Üniversitesinde başladığı doktora çalışmasını 1955’te tamamladı. 

Boston’dayken New England Konservatuvarında okuyan Alabamalı Coretta Scott’la tanışarak onunla evlendi. Montgomery’de yurttaş haklarını savunan küçük bir grup, belediye otobüslerindeki ırk ayırımcılığını protesto kararı aldıklarında, Dexter Caddesi Baptist Kilisesinin vâizi olarak vazife yapan Martin Luther, Montgomery’nin ayırımcı taşıma sistemini boykot etmek gâyesiyle kurulan derneğin başkanı oldu. 1 Aralık 1955’te otobüste yerini bir beyaza vermeyen Rosa Parks tutuklanınca, 381 gün süren bir taşıt boykotu düzenleyerek dikkatleri üzerine çekti. Bu direniş neticesinde belediye otobüslerindeki ayırımcı uygulamaya son verildi. 1957’de Güneyli Hıristiyan Liderler Konferansını kurdu. Ülkenin her tarafında konferanslar vererek renk ve ırk ayırımcılığının kötülüğünü anlattı. Şiddete başvurmaksızın mücâdelesini sürdürdü.

1960’ta doğum yeri olan Atalanta’ya giderek vâizlik yaptığı sırada yurttaş hakları hareketinin savunuculuğuna devam etti, tutuklandı. Suçsuz bulunmasına rağmen, işlediği önemsiz bir trafik suçu sebebiyle hapse atıldı.Kamuoyundaki tepkiler sebebiyle Demokrat başkan adayı John F. Kennedy’nin araya girmesiyle serbest bırakıldı. Kennedy bu davranışı sebebiyle siyahlardan takdir toplayarak küçük bir oy farkıyla başkan seçildi.

Şöhreti yayılan Martin Luther’in oturma boykotu, protesto yürüyüşü gibi hareket biçimleri Kennedy ve Lyndon B. Johnson gibi başkanların desteğini kazandı. Bir ara taraftarlarıyla birlikte hapse atıldı. Târihî önem taşıyan Washington yürüyüşünü düzenledi, kânun önünde bütün yurttaşlara eşitlik tanınmasını istedi. 1964 yılında kanun kabul edildi ve Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.
4 Nisan 1968 günü kaldığı otelin balkonunda keskin nişancı bir kâtilin kurşunlarıyla suikaste uğradı. (Memphis, Tennessee)


Yorumlar

Popüler Yayınlar