Muammer Kaddafi

 (1942-2011) 

Tam adı Muammer Muhammed Ebu Münyar el-Kaddafi. Katledilen eski Libya lideri.
07/06/1942 tarihinde Sirte şehri yakınlarında Bedevi bir ailenin çocuğu olarak doğdu.Libya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi, Bingazi’deki Askeri Akademi’ye girdi. Okul arkadaşlarıyla birlikte, ileride Özgür Subaylar Hareketi adını alacak gizli bir örgüt kurdu. Mezun olduktan sonra İngiltere’ye giderek askeri alanda uzmanlık eğitimi gördü (1966).
01/09/1969’da Muammer Kaddafi liderliğindeki genç subaylar, ile Kral İdris’e karşı kansız bir darbe yaptılar. Darbe gerçekleştiği sırada Kral İdris, Türkiye’de, Bursa kaplıcalarında tedavi görüyordu. Yeğeni veliaht El Rida radyo ile tahttan vazgeçtiğini bildirdi ve ev hapsine alındı. Monarşi lağvedildi ve yeni Libya Arap Cumhuriyeti ilan edildi
Henüz 27 yaşında iktidara el koyan Kaddafi’nin üllkesi Libya, kısa zamanda Batı karşıtı gruplar için bir cennet haline geldi. Emperyalizm ile savaşma iddiasındaki kimi örgütler Libya’nın askeri ve finansal desteğini arkasına aldı.

Darbeden sonra ülkede denetimi ele geçiren Devrim Komuta Konseyi başkanlığın’te başbakanlık görevini de üstlendi. Aynı yıl Libya’nın “özgür bir Arap demokratik cumhuriyeti” olduğunu belirten yeni bir anayasa oluşturarak, ABD’nin ve İngiltere’nin ülkedeki askeri üslerini kapattı.
İslam sosyalizmi olarak adlandırdığı siyasi felsefesini “Yeşil Kitap” adını verdiği 1975-1979 arasında üç cilt halinde yayınlanan kitabı ile açıkladı. Kaddafi, hem Marksizmden hem kapitalizmden ayrılan “evrensel üçüncü yol” teorisini ortaya koyuyordu.
Nasır’ın 28/09/1970’de ölümünün ardından Arap ulusçuluğu fikrinin ideolojik önderi olmaya çalıştı, Tunus ve Mısır ile birleşme girişimi 1974’de başarısızlıkla sonuçlandı. 1977’de bu çekişmeler silahlı bir çatışmaya ve diplomatik ilişkilerin kopmasına yol açtı.

Kasım 1985’te CIA tarafından Kaddafi yönetimine karşı gizli operasyonlar yapıldığı ortaya çıktı. Roma ve Viyana’daki İsrail havayolları bürolarına Filistinlilerce yapılan saldırıların Libya tarafından desteklendiğini ileri süren ABD, Libya’nın ABD’nin ulusal güvenliğini ve dış siyasetini tehdit ettiğini iddia etti. 
Komşu ülkeler Tunus ve Mısır’da 30’ar yıllık Bin Ali ve Mübarek iktidarlarının son bulmasıyla neticelenen halk hareketlerinin ardından, Libya’da da Kaddafi iktidarını sarsan karışıklıklar baş gösterdi.
Çıkan iç savaşın ardından 23/08/2011’de muhalifler Kaddafi’nin Trablus’taki Babül Aziziye karargahına girmeyi başardı. 20/10/2011 tarihinde, memleketi Sirte’de, Ulusal Geçiş Konseyi askerleri tarafından yakalandı, buraya ekleyemeyeceğim yöntemlerle linç edilerek öldürüldü. 25/10/2011 tarihinde çölde bilinmeyen bir yere gömüldü. Afrika’da altın dinar temelli yeni bir ortak para birimine geçme planını hayata geçiremedi, çoğu kişi bu düşüncesinin bardağı taşırdığını ve bu planından ötürü Amerika’nın onu yokettiğini iddia eder.

Yorumlar

Popüler Yayınlar