Nikola Tesla


(1856-1943)

Fizikçi, makine ve elektrik mühendisi. 19. yüzyıl sonlarında ve 20. yüzyıl başlarında elektrik ve manyetizma ile ilgili yaptığı çalışmalarla döneme damgasını vuran 700 patentli mucit.
 10 Temmuz 1856'da Hırvatistan sınırındaki Smiljan’da dünyaya geldi.

Tesla, çalışma hayatına dahil olduktan sonra, karmaşık objeleri algılama ve aklında tutma konusundaki üstün yetenekleri ile dikkat çekmeye başladı. İlk işini Budapeşte’deki bir Amerikan telefon firmasında aldı. Bu işi sırasında obsesif-kompülsif bozukluk ile ilgili ciddi bir rahatsızlık geçirdi. İyileşmesinin ardından Strazburg’taki Edison Elektrik Şirketi’nin tamiratına başladı. Bu işi başarıyla bitirmesine rağmen, şirket tarafından verilen söz tutulmadı ve ücretini alamadı. İki yıl boyunca kanal ve su yolları kazarak geçimini sürdürdü.

 Ardından Pittsburgh’taki Westinghouse laboratuarlarında bir iş bulmayı başardı. Burada alternatif akım sayesinde elektriğin çok uzak mesafelere kayıpsız taşınabileceği fikrini açıkladı. O dönemde kullanılan doğru akım teknolojisi elektriğe çok büyük bir direnç gösterdiği için enerjide inanılmaz kayıplara sebep olmaktaydı ve elektriğin taşınmasında büyük problemler yaşanmaktaydı. Ancak bu dönemde doğru akım ile elektrik iletimine büyük yatırımlar yapmış olan Thomas Alva Edison, elindekileri kaybetmemek için bu fikire karşı büyük bir mücadele vererek Tesla’nın yolunu kesmeye çalıştı. Westinghouse şirketi Tesla’nın alternatif akım fikrini mantıklı ve uygulamaya değer bularak, patentini 1 milyon dolara satın aldı. Bu dönemden sonra Edison’un kullandığı doğru akım sistemleri yerini alternatif akıma bıraktı.

 Aldığı parayı kullanarak, New York’ta Tesla Elektrik Şirketi’ni kurdu. Bu şirkette sahip olduğu bütün parayı deneylerine harcadı. 13 Mart 1895 tarihinde laboratuvarları yandı ve Tesla elindeki her şeyi kaybetti. Tekrar yapmaya başladığı lab. hiçbir zaman tamamlanamadı. Daha sonra da Long İsland'da kurduğu Telefunken Wireless Station Alman ajanları kullanır gerekçesi ile yıkıldı.
 Hayatının son yıllarını borçlardan kaçarak geçiren Tesla 7 Ocak 1943'te New Yorker otelinde 86 yaşında kalp yetmezliğinden öldü, tüm dökümanlarına ABD tarafından el konuldu.


Yorumlar

Popüler Yayınlar