Oturan Boğa

(1831-1890)

ABD ordularına karşı savaşan son Kızılderili kabile şefi. Siyuların Lakota grubundan Hunkpapa kolunun reisi.
Güney Dakota yakınlarında bulunan Grand River civarında doğdu. Siu’ların Minnesota’dan Montana’ya kadar uzanan büyük düzlüklerde yaşayan Hunkpapa Lakota kolundandı. Henüz genç bir delikanlıyken savaşçı oldu. İlk savaşını 14 yaşındayken Crow’lara düzenlenen bir baskında yaşadı.

İç savaştan sonra ABD’nin batıya doğru yayılması hız kazandı. Birçok kabile için kutsal bir yer olan ve 1868 Fort Laramie anlaşmasınca beyaz yerleşimcilerinin dışında kalan Dakota’nın Black Hills bölgesinde altın bulunduğu rivayeti yayılmaya başlayınca büyük bir yerleşimci dalgası bölgeye akın etti ve çatışma kaçınılmaz oldu. 1876 yılında ABD hükümeti Fort Laramie anlaşmasını hükümsüz kıldı akabinde 25 Haziran 1876 tarihinde Little Bighorn savaşı patlak verdi.

Efsaneye göre Oturan Boğa savaşta olacakları rüyasında görmüştü. ABD süvarileri kabilenin kampına baskın düzenlemişlerdi ama kızılderili savaşçı sayısı sandıklarından çok fazla çıkmıştı. Tüm süvari kuvveti Oturan Boğa ve Çılgın At liderliğindeki Siu kabilesi tarafından yok edildi. Bu yenilgi Amerikan kamuoyunda büyük yankı yapmış binlerce askerin bölgeye intikam için akın etmesine sebep olmuştu. Takip eden beş yıl boyunca ABD ordusu Siu kabilesinin şeflerini avladı. Oturan Boğa baskılar sonucunda kabilesini de alarak Kanada’ya doğru göçtü. ama gittikleri yerde iklim şartlarına ve diğer doğal şartlara alışamadıkları için geri dönmek zorunda kaldılar. Oturan Boğa hükümet kuvvetlerine teslim oldu.

Siu kabilesi kendilerine verilen yaşam alanlarında 1890 yılında hayalet dansı adını verdikleri bir dansı yapmaya başladılar.Bu dans yolu ile beyaz adamlardan kurtulabileceklerine inanan kabile hükümeti endişelendirmişti.

O dönemde Buffalo Bill’in sirkinde boy gösterip beyazlara kendi dilinde küfürler ederek yaşamını sürdüren ve kabilesi için gelir kaynağı üreten Oturan Boğa, isyana sürükleyeceği gerekçesi ile hayalet dansından ötürü sorumlu tutuldu. Bu korkudan yola çıkarak gerçekleşen bir tutuklama girişimi esnasında kendi kabilesinden olan ama polislik yapan Siu’lar tarafından 15.12.1890'da öldürüldü.


Yorumlar

Popüler Yayınlar