Sigmund Freud

(1856-1939) 


Psikanaliz kurucusu, nörolog. Kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren Psikanalitik kuramın kurucusudur.
 6 Mayıs 1856’da Moravya’nın Freiberg şehrinde doğdu. 

Yahudi bir aileye mensuptu. Henüz dört yaşındayken babası iflas edince Viyana’ya yerleşmişlerdi. Bir yandan tıp tahsili yapan, bir yandan fizyolist Brücke’nin laboratuvarında çalışan Freud, burada insanın sinir sisteminin fizyolojisi üzerine araştırmalar yapmıştı. Bu araştırmacılığı hayatının sonuna kadar devam edecekti.
1881’de tıp tahsilini bitirdi ( 26 yaşında tıp diplomasını almış ve bölümünü dört yıl erken bitirmiştir) ve 1883’te Meynert’in psikiyatri servisine girdi. Burada kokain üzerine araştırma yaptı hatta kokaini kendi üzerinde denedi.

1885’te Paris’e giderek Salpetrie hastahanesinde çalışan, 1886’da Paris’ten ayrılarak Berlin’e giden, oradan da Viyana’ya dönen Freud, dört yıl nişanlı kaldığı Martha ile evlendi. 6 çocuğu oldu.
Rüyalar üzerine ilmi çalışmalar yapan, 1907’de Zürich’te Freud derneğini kuran, 1908’de Birinci Uluslar arası Psikanaliz Kongresi’ni organize eden ve Psikanaliz üzerine dernekler kurulmasına öncülük eden, pek çok kitap yazan Freud 1930’da Goethe ödülünü aldı.

1938 yılında Hitler idaresinin baskılarına dayanamayarak 78 yıl yaşadığı Viyana’dan ayrılıp Londra’ya gitti. 1923 yılında ağız kanseri olduğunu öğrendi ve 33 ameliyat geçirdi.16 yıl boyunca derin acılar içerisinde kıvranan Freud, doktorların ve dostlarının tavsiyesine rağmen, sırf düşünme kabiliyetini köreltmemek için yüksek dozdaki ağrı kesicilerden uzak durmaktaydı. Ancak ağrılar dayanılmaz hal alınca, 22 Eylül 1939’da özel doktoruna, daha önce kendisiyle kararlaştırdıkları gibi yüksek dozda morfin vermesini istedi, bu intihar demekti. Freud 23 Eylül 1939’da 83 yaşındayken Londra'da öldü. Prensipleri gereği kişisel hiçbir özel belge, anı defteri, mektup bırakmamış, hepsini yakmıştır. Kendisi de vasiyeti üzerine yakılmış ve külleri en sevdiği Yunan vazolarından birine konmuştur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar