VII. Kleopatra

VII. #Kleopatra 
(M.Ö 69-M.Ö 30) 

Antik Mısır'ın son Hellenistik kraliçesi.
M.Ö. 69 yıllarında İskenderiye'de doğdu. Aslen Yunan olan Kleopatra, babası Kral XI. Ptolemaios`un vasiyeti üzerine kardeşi ile evlendi.

O zamanlar Mısır'da egemen olan Yunanlılar Mısır toplumuna karışmamak için kendi soylarından olan kişilerle evleniyorlardı, bu da akraba evlilikleri sonucu engelli doğumlara yol açıyordu.
Babası öldüğünde 18 yaşında olan Kleopatra tahta çıktı. Halkın kendisini benimsemesi için kendini Mısır dinine verdi. 

Kardeşi tarafından iktidardan uzaklaştırılıp sürgüne yollandı ama Kleopatra iktidara yanında büyük Roma diktatörü Sezar ile geri döndü. Kleopatranın bir halı içinde Sezar`ın sarayına girdiği ve bu büyük kralı kendine aşık ettiği rivayet edilir. Bu olaydan sonra kardeşi, Nil sularında boğuldu. Kardeşinin aradan çekilmesi ile Kleopatra tek başına iktidardı.

İki kardeş arasındaki çekişmeden yararlanarak Mısır’ı Roma’ ya bağlamak kararında olan Sezar, önce iki kardeşi barıştırdı. XIV. Ptolemaios, Kleopatra ile birlikte yaşayan Sezar‘ı İskenderiye’de bulunan saraylarında kuşattıysa da Bergama’dan askeri yardım alan Sezar’ın karşısında tutunamadı.
Kleopatra’nın Sezar ile olan beraberliklerinden bir oğlu oldu. İÖ 44’te Sezar’ın öldürülmesi üzerine (sen de mi Brutus?) Roma’nın en güçlü adamı durumuna gelen Marcus Antonius ile de ilişki kuran Kleopatra, bu ilişkiden iki kız çocuk sahibi oldu ve güçlerini birleştirdiler.

Roma’daki iktidar mücadelesi ve kumandanlar arasındaki çatışmalar bitmedi. Özellikle Kleopatra'ya verilen yetkiler ve kurmaya çalıştıkları Doğu İmparatorluğu Roma'yı rahatsız etti. Roma’nın güçlü kumandanı Octavianus ile Antonius arasında savaş başladı ve Aktium deniz savaşını Octavian kazandı. Bu savaşta Kleopatra, sevgilisinin donanmasının zayıflığını gördü. Kendi donanmasına İskenderiye'ye dönmesi emrini verdi. Octavianus, Antonius’un peşinden Mısır’a geldi. Antonius, ağır bir şekilde kaybettiği mücadele sonrası ordularinin da taraf değiştirmesi üzerine hayatına son verdi.

Kleopatra Octavianus ile uzlaşamadı ve esarete dayanamayarak sevgilisinin izinden gidip M.Ö 30 yılında intihar etti (zehir içerek ya da kendini yılana sokturarak).



Yorumlar

Popüler Yayınlar