Yuri Gagarin


(1934 -1968) 
Tam adı #YuriAlekseyevichGagarin Rus Sovyet pilotu ve kozmonot. Uzaya yolculuk edip geri dönebilen ilk insan.
9 Mart 1934’te Gzhatsk yakınlarındaki Klushino köyünde (ölümünden sonra 1968’de Gagarin olarak adlandırılmıştır) doğdu. Kolektif bir çiftlikte çalışan marangoz ve tuğla yapıcı bir baba ve sütçü bir annenin dört çocuğundan üçüncüsüydü
Gagarin ailesi Sovyetler Birliği’ndeki milyonlarca insan gibi 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali sırasında zor zamanlar geçirdi. Kasım 1941’de Klushino köyü işgal edildi ve bir görevli Gagarin ikametgahını devraldı. Evleri alınan aile yaklaşık 3 x 3 metre bir kerpiç kulübede işgal bitene kadar bir yıl, dokuz ay geçirdi. İki büyük kardeşi 1943’te Almanlar tarafından köle alınarak Polonya’ya gönderildi ve 1945 savaşına kadar geri dönmedi. Aile 1946’da Gzhatsk’a taşındı ve Yuri ortaokul eğitimine burada devam etti.
Gagarin 1955’te teknik okuldan mezun olduktan sonra, Orenburg’daki İlk Chkalov Hava Kuvvetleri Pilot Okulu’na gönderildi ve 1957’de MiG-15’i tek başına kullandı. Buradayken Orenburg Tıp Fakültesi’nden tıp teknisyeni mezunu Valentina Ivanovna Goryacheva ile tanıştı. Gagarin Orenburg’tan mezun olduğu gün olan 7 Kasım 1957’de evlendi. Mezuniyet sonrası, uçmak için zor hava şartlarıyla bilinen Norveç sınırına yakın Murmansk Oblast’taki Luostari hava üssüne atandı. 5 Kasım 1957’de Sovyet Hava Kuvvetleri’nde teğmen oldu; 6 Kasım 1959’da kıdemli teğmen rütbesine yükseldi.
1960’da, yoğun araştırma ve eleme sürecinden geçtikten sonra Yuri Gagarin, diğer 19 pilotla Sovyet uzay programı için seçildi. Gagarin, Vostok programının ilk kozmonotlarının seçileceği Soçi Altı adlı seçkin bir eğitim grubu için seçildi. Gagarin ve diğer adaylar, fiziksel ve psikolojik dayanıklılığı test etmek için tasarlanmış deneylere tabi tutuldu ve uzay uçuşu için eğitim gördü. Eğitim ve test sırasındaki performansları ve fiziksel özellikleri nedeniyle dikkat çekenler Gagarin ve Gherman Titov’du. Küçük Vostok kokpitinde alan sınırlıydı ve her iki aday da oldukça kısaydı (Gagarin’in boyu 1.57) Adaylar arasından oylamayla Gagarin seçildi.
Sonuç olarak 12 Nisan 1961’de, Gagarin’in gemisi Vostok 3KA-3 (Vostok 1) uzay aracı, Baikonur Cosmodrome’dan fırlatıldı. Böylece Gagarin 1 saat 48 dakika süre ile hem dünya yörüngesinde gezen, hem de uzaya çıkan ilk insan oldu.
Bazı kaynaklar Gagarin’in uçuş sırasında “herhangi bir Tanrı’yı burada görmüyorum” şeklinde yorumladığını iddia etti. 2006’daki bir röportajda Gagarin’in arkadaşı Albay Valentin Petrov, onun bu sözleri hiç söylemediğini ve bu sözlerin Nikita Kruşçev’in CPSU Merkez Komitesinin plenumunda devletin din karşıtı kampanyasından duyduğu konuşmadan kaynaklandığını söyleyerek Gagarin’in “boşluk var ama herhangi bir Tanrı görmedim” dediğini söyledi. Petrov, Gagarin’in bir çocukken Ortodoks Kilisesi’nde vaftiz edildiğini söyledi. Başka bir kaynakta ise “Gagarin’in, büyük kızı Yelena’yu uzay uçuşundan kısa süre önce vaftiz ettiği” aktarılır.
Gagarin 1962’de kozmonot yetiştirme merkezinde çalışmaya başladı. Kurumun antrenör vekili olma sürecinde savaş uçağı pilotu olmaya yeniden hak kazanması gerekiyordu. 27 Mart 1968’de Kirzhach şehri yakınlarında MiG-15 model uçağıyla rutin bir deneme sürüşü sırasında eğitmeni Vladimir Seryogin’le birlikte hayatını kaybetti. Sonraları üzerinde birçok spekülasyon üretilen kazaya neyin sebep olduğu belirlenemedi. 1986 yılında bir soruşturmada Su-11 model bir uçağın yol açtığı türbülansın kazaya yol açtığı söylendi. Aynı zamanda hava koşulları da kötüydü. Başka bir söylenti de Gagarin`in sarhoş olduğuydu, oysa uçuştan önce iki testten geçmişti ve yaρılan araştırmalarda alkol veya uyuşturucu izine rastlanmamıştır. Кaza olmadan biraz önce, Gagarin'in roketin mühendislerine küfrettiği de söylenir. Yeni bir teori de pilot kabininin yanlışlıkla açıldığı ve bir anda güçlenen hava dolaşımı yüzünden uçağın kontrolünü kaybettiği. Aslında 2 saniye kadar daha zamanı olsaydı uçağı kontrol edebileceği söyleniyor.
Bir diğer iddiaya göre ise, Gagarin'in dönemin Sovyetler lideri olan ve onun popüleritesinden korkan Leonid Brejnev'in isteği doğrultusunda öldürüldüğü. Gagarin son derece popülerdi ve dönemin yazarlarına göre politikaya atılması halinde de başarılı olması muhtemeldi. Kendisi de politikaya sıcak bakıyordu. Gagarin ve Seryogin’in cesetleri yakıldı ve külleri Kızıl Meydan’ın üzerindeki Kremlin surlarına gömüldü. Çoğu doğu bloku ülkelerinden olmak üzere çeşitli madalya, taltif ve onur ödülleriyle şereflendirilmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar